Hobby als werk

07 oktober 2019
auteur Peter van der Veen

Zeer regelmatig ben ik de afgelopen jaren bij potentiële opdrachtgevers over de vloer geweest. Vaak overheden, maar nog vaker marktpartijen en aannemers. Inmiddels mag ik deze bezoeken uitvoeren als medewerker van TripService, voorheen onder de vlag van 2Ways. Eerder was dat vaak als Community coördinator van de Waze Benelux community.

De meest verwonderde gezichten waren vervolgens te zien als ik vertelde dat iedereen binnen de community zich belangeloos inzet voor het team en dat daar niet meer tegenover stond dan een paar punten en af en toe een Waze T-shirt. Dat is ook de kracht: echte toewijding en passie voor de weggebruiker. 

Vele competenties werken samen aan één doel

Al een kleine tien jaar mag ik als vrijwilliger de Waze community leiden. Een trotse groep vrijwilligers die met zeer veel verschillende personen en competenties weet samen te werken tot één doel.

Of je nu bezig bent met Social Media, Marketing, partnerships, hulpdiensten, routing-engine, scripting, wegafsluitingen (Melvin, SPIN, LTC, etc etc.) of met  de website, community activiteiten, vertalingen, bèta tester voor de app of Waze Editor bent. Of misschien ben je wel één van de schrijvers van de handleidingen, een kaart-editor of één van de app-gebruikers. Zoals je ziet is er als vrijwilliger veel te doen en het is allemaal met hetzelfde doel: het bezorgen van zo correct mogelijke informatie aan de weggebruiker.

Verdere professionalisering

De community staat op dit moment op de vooravond van verdere professionalisering. Onlangs hebben enkele leden van de community namelijk een bezoek gebracht aan de notaris. De Stichting Waze Vrijwilligers Nederland is daarmee officieel een feit. De community streeft hiermee naar een verdere professionalisering van de dienstverlening, maar bovenal de mogelijkheid om iets terug te kunnen doen voor de vrijwilligers. Door deze stichting wordt het mogelijk de community in te zetten voor grotere projecten en daarmee een ”vrijwilligers vergoeding” te betalen aan iedereen die zich hiervoor inzet.

Voorheen werd alles betaald uit eigen zak van de vrijwilligers, nu kan dat worden betaald uit projecten. Wij werken hier als TripService uiteraard van harte aan mee en ondersteunen de stichting.

Toekomst

De Waze community heeft de afgelopen jaren verschillende projecten gedaan bij overheden, wegbeheerders, veiligheidsregio’s, aannemers en evenementen. Dat zal zeker niet minder worden, maar wordt de komende tijd juist verder uitgebreid.

Ook kunnen vrijwilligers worden ingezet voor training en coaching (bijvoorbeeld bij veiligheidsregio’s), maar ook voor deelname aan operationele centra tijdens grootschalige wegwerkzaamheden en evenementen.
Meer weten over de Waze vrijwilligers? Mail mij op peter@tripservice.nl en ik vertel je er graag meer over.

Meer informatie of vrijblijvende demo?

Wij laten graag zien wat je met het combineren van databronnen kunt doen.
Neem contact op