Onze scholen zijn weer begonnen! Een duidelijke vlag, met een duidelijke boodschap. Er bestaan veel fysieke methoden om weggebruikers te informeren over een schoolzonegebied en ze te attenderen dat de scholen weer zijn begonnen. Doel van deze campagnes is dat automobilisten hun snelheid verlagen en schoolzones vermijden. Toch zijn twee keer zoveel scholieren slachtoffer van een verkeersongeval in de maanden augustus en september vergeleken met andere maanden. Om deze informatievoorziening rond scholen completer te maken, is Veilig Verkeer Nederland (VVN) gestart met een pilot om ook navigatie-apps in te zetten.  

Waze heeft goede functionaliteiten om dit te ondersteunen. Wanneer automobilisten gebruik maken van Waze en hun huidige route loopt door of langs een (voor deze pilot geselecteerd) schoolgebied, dan krijgen zij hier een melding van tijdens de eerste schoolweek.

Dit gebeurt alleen tijdens de openings- en sluitingstijden van de desbetreffende school. Door heel Nederland zijn er 30 schoolzones waarbij automobilisten deze meldingen krijgen. De meldingen worden getoond bij vertrek, stilstaan bij een verkeerslicht of bij aankomst van de eindbestemming. Afhankelijk van hoe de route van de automobilist loopt. Dit om te zorgen dat afleiding zoveel mogelijk wordt vermeden. Ook kan er een call-to-action (CTA) worden uitgevoerd, waarbij mensen worden doorgestuurd naar een landingspagina met meer informatie.  Ook in dit geval zal dit alleen mogelijk zijn als het voertuig stilstaat. 

Doordat wij in nauw contact staan met Waze kunnen aanpassingen in berichtgeving snel worden doorgevoerd. Dit zorgt voor een flexibele omgang met opdrachtgever en vriendelijke omgang met de uiteindelijk weggebruiker. Zeker tijdens periodes wanneer scholen weer open gaan is het belangrijk om tijdige informatie te geven, zodat weggebruikers comfortabel kunnen reizen en kinderen veilig naar school kunnen fietsen. 

Het project is nog in volle gang en wordt in november geëvalueerd. Inmiddels hebben wij op deze manier ruim 200.000 Waze-gebruikers gewaarschuwd. Bij succesvolle resultaten wordt de mogelijkheid verkend voor eventuele structurele waarschuwingen.

Meer informatie of vrijblijvende demo?

Wij laten graag zien wat je met het combineren van databronnen kunt doen.
Neem contact op