We kennen het allemaal. Je hebt de radio aan staan en ieder half uur krijg je even een snelle update van de files op de A en N wegen. Soms door de DJ zelf, soms ingesproken door iemand van de ANWB. Nuttige informatie, want niet iedereen rijdt met navigatie en is dus niet automatisch op de hoogte van een naderende file. Maar waar komt deze informatie eigenlijk vandaan?

Sinds 2018 zorgen wij ervoor dat al deze actuele verkeersinformatie op een overzichtelijke manier wordt gepresenteerd voor DPG Media. De tool is geïntegreerd in hun eigen management systeem. Hierdoor komt alle informatie automatisch binnen. De DJ kan deze informatie vervolgens eenvoudig delen met zijn luisteraars.

File informatie wordt gemaakt dankzij een aantal bronnen, bijvoorbeeld: 

  • data uit lussen in de wegen, waardoor de snelheid van voertuigen te meten is. 
  • gebruikersdata uit smartphones, die dankzij Google Maps of Waze hun data delen waardoor snelheden te meten zijn op wegen (floating car data).
  • camera beelden van (de Vlaamse) Rijkswaterstaat op de wegen.

Dankzij het gebruik van Waze data kunnen we niet alleen de file en de lengte van deze file melden, maar ook de context van de file. Gebruikers van Waze geven in veel gevallen ook zelf door dat er een file is (controlepunt) en ook of er bijvoorbeeld een voertuig stil staat. Hierdoor is voor ons automatisch te herleiden dat het een file i.v.m. een ongeluk betreft.

Het mooie hiervan is, dat de Waze gebruikers niet alleen elkaar, maar ook luisteraars van radio (die geen Waze gebruiken) helpen in hun reis en het bepalen van de snelste weg. Wij zien hierin ook kansen voor andere landen, aangezien het aandeel Waze gebruikers overal blijft groeien en daarmee ook de relevantie van de data die dit oplevert. 

Meer informatie of vrijblijvende demo?

Wij laten graag zien wat je met het combineren van databronnen kunt doen.
Neem contact op