Slimme filemeldingen op de radio

We kennen het allemaal. Je hebt de radio aan staan en ieder half uur krijg je even een snelle update van de files op de A en N wegen. Soms door de DJ zelf, soms ingesproken door iemand van de ANWB. Nuttige informatie, want niet iedereen rijdt met navigatie en is dus niet automatisch op de hoogte van een naderende file. Maar waar komt deze informatie eigenlijk vandaan? En hoe accuraat is deze informatie?

File informatie wordt gemaakt dankzij een aantal bronnen, bijvoorbeeld: 

  • data uit lussen in de wegen, waardoor de snelheid van voertuigen te meten is. 
  • gebruikersdata uit smartphones, die dankzij Google Maps of Waze hun data delen waardoor snelheden te meten zijn op wegen (floating car data).
  • camera beelden van Rijkswaterstaat op de wegen.

Deze data wordt omgezet in bruikbare en leesbare informatie voor de DJ, waardoor jij als weggebruiker op de hoogte wordt gebracht. Vaak goede, actuele informatie. Maar hoe zou het zijn als je deze informatie nog interessanter kunt maken?

Te gast bij Qmusic België

Sinds een aantal jaren verzorgen wij het filenieuws voor enkele grote radiostations in België. Wij verzamelen data uit verschillende bronnen, zoals Waze, en zorgen ervoor dat dit geautomatiseerd in een leesbaar formaat wordt gepresenteerd. Dankzij Waze data kunnen we niet alleen de file of de lengte melden, maar ook de context van de files. Gebruikers van Waze geven in veel gevallen ook zelf door dat er een file is (controlepunt) en ook of er bijvoorbeeld een voertuig stil staat. Hierdoor is voor ons automatisch te herleiden dat het een file i.v.m. een ongeluk betreft. Dit kan de DJ vervolgens ook zo voorlezen voor zijn luisteraars.

Het mooie hiervan is, dat de Waze gebruikers niet alleen elkaar, maar ook luisteraars van radio (die geen Waze gebruiken) helpen in hun reis en het bepalen van de snelste weg. Wij zien hierin ook kansen voor andere landen, aangezien het aandeel Waze gebruikers overal blijft groeien en daarmee ook de relevantie van de data die dit oplevert. Meer weten? Mail mij op jurgen@tripservice.nl en ik vertel je er graag meer over.

Auteur: Jurgen Rutgers

Meer informatie of vrijblijvende demo?

Wij laten graag zien wat je met het combineren van databronnen kunt doen.
Neem contact op