Het is nog maar amper twee weken geleden dat we met z’n allen vast stonden in de sneeuw en konden schaatsen op het ijs. Inmiddels zijn de temperaturen bijna zomers en kijken we uit naar de lente, maar niettemin is het wel aardig om eens terug te kijken naar de hinder die deze sneeuw en vrieskou ons heeft gebracht.

Op de weg was de hinder in ieder geval goed merkbaar. Het begon met veel sneeuw, in sommige delen van het land meer dan 30 cm op de weg. Dit ging snel over in ijs en gladde wegen, want de sneeuw werd platgereden en vroor in de dagen daarna verder aan. Door het rijden over bevroren wegen ontstond er ook veel schade aan de weg, dat in de dagen daarna (en nog steeds) voor hinder zorgt voor het wegverkeer.

En dat is ook goed merkbaar geweest als we kijken naar de Waze data.

Aantal meldingen via Waze per dag

Het begon met veel meldingen over ijs en sneeuw, direct gevolgd door veel meldingen over slecht wegdek en schade aan de wegen. Normaal gesproken komen er dagelijks tientallen meldingen binnen, nu is er een piek zichtbaar van meer dan 500 meldingen op 1 dag (!). Kortom, het winterse weer betekende niet alleen sneeuwpret en schaatsplezier, maar ook veel hinder op de wegen dat direct is terug te zien in onze data.

Meldingen van Waze bieden wegbeheerders de mogelijkheid om meer te weten te komen over de condities van hun wegen. Wil jij meer inzicht in de meldingen in jouw regio? Neem dan contact met ons op en wij laten je graag voorbeelden zien.

Meer informatie of vrijblijvende demo?

Wij laten graag zien wat je met het combineren van databronnen kunt doen.
Neem contact op